nederland radio4
19:02 - 00:02
NPS Opera live (NPS)

De Nederlandse Opera i.h.k.v. Holland Festival 2007. J. Adams. Doctor Atomic. Rolverdeling: J. Robert Oppenheimer: Gerald Finley. Kitty Oppenheimer: Jessica Rivera. General Leslie Groves: Eric Owens e.a. Nederlands Philharmonisch Orkest & Koor van De Nederlandse Opera o.l.v. Lawrence Renes. Rechtstreeks vanuit het Muziektheater in Amsterdam.


John Adams: Dr Atomic
De Nederlandse Opera

Za 23 juni 2007 LIVE uitzending
19.00 – 24.00
John Adams: Dr Atomic
Libretto: Peter Sellars, naar originele bronnen

Rechtstreeks uit het Muziektheater in Amsterdam (www.dno.nl)

Na Nixon in China en The Death of Klinghoffer een nieuwe opera van John Adams en Peter Sellars over de ontwikkeling van de eerste atoombom.
Doctor Atomic
John Adams (1947)

regie Peter Sellars
decor Adrianne Lobel
kostuums Dunya Ramicova
choreografie Lucinda Childs
licht James F. Ingalls
geluid Mark Grey

Uitvoerenden
Nederlands Philharmonisch Orkest & Koor van De Nederlandse Opera o.l.v. Lawrence Renes

J. Robert Oppenheimer, Gerald Finley (bariton)
Kitty Oppenheimer, Jessica Rivera (sopraan)
General Leslie Groves, Eric Owens (bas)
Edward Teller, Richard Paul Fink (bariton)
Jack Hubbard, James Maddalena (bariton)
Robert Wilson, Thomas Glenn (tenor)
Captain James Nolan, Jay Hunter Morris (tenor)
Pasqualita, Ellen Rabiner (alt)

Synopsis
I
New Mexico, juni-juli 1945. J. Robert Oppenheimer en zijn team zijn bezig met de afronding van het werk aan de nieuwe atoombom. Weliswaar is Duitsland verslagen, maar Japan nog niet. En dan is er nog de dreiging van de Russen! De wetenschappers Edward Teller en Robert Wilson wijzen op de morele aspecten. Een hevig onweer maakt het testen van de bom tot een gevaarlijke zaak: een ongeluk kan honderden doden onder het militaire en wetenschappelijke personeel betekenen. Oppenheimer ondergaat een persoonlijke crisis en denkt aan een sonnet van John Donne: 'Batter my heart, three-person'd God.'

II
Oppenheimers vrouw, Kitty, mijmert over de oorlog, de dood en leven na de dood. Wilson en de meteoroloog Jack Hubbard vinden het onverantwoord om de bom tijdens het onweer te testen, maar generaal Groves negeert hun waarschuwingen. Oppenheimer beveelt iedereen de testexplosie voor te bereiden zodat die om 5.30 uur kan plaatsvinden. Om 5.10 uur begint het aftellen. In de nachtelijke hemel verschijnt een angstaanjagend visioen van de god Visjnoe. Oppenheimer is een zenuwcrisis nabij. Drie vuurpijlen worden als waarschuwingssignalen afgeschoten. Na de derde begint de laatste fase van het aftellen; het personeel gaat op de grond liggen in ondiepe loopgraven. 45 Seconden voor 'zero' wordt de automatische timer aangezet en begint de noodzakelijke reeks kettingreacties. 'Zero min 1': na een spookachtige stilte begint een nieuw tijdperk.


Bartok radio
20:05 Kapcsoljuk az Eberbachi kolostor templomát
Mahler: III. szimfónia
Ea. Waltraud Meier - ének,
a Lipcsei Rádió Énekkara, a Limburgi Katedrális Fiúkórusa, és a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekara
Vez. Paavo Järvi