yle

19.03 Pianotaiteilija Olli Mustosen Prokofjev-konsertti Musiikkitalossa
Sergei Prokofjev: Pianosonaatit nro 5 C-duuri ja nro 8 B-duuri. - Suoran konsertin toimittaa Lotta Emanuelsson. ''Sergei Prokofjevilla oli Midaksen kosketus: kaikki, mihin hän koski, muuttui Prokofjeviksi. Niinpä sekä varhaistuotannon että myöhäiset teokset tunnistaa saman säveltäjän säveltämiksi. Sergei Prokofjev on minulle niin tärkeä säveltäjä, että jos Prokofjevia ei olisi, elämäni olisi ollut toisenlainen?, sanoo pianotaiteilija Olli Mustonen. Olli Mustonen jatkaa Prokofjev-projektiaan resitaalilla, jossa kuullaan säveltäjän yhdeksästä pianosonaatista numerot yksi, kolme, viisi, seitsemän ja kahdeksan. Sonaattien lisäksi tähän Prokofjev-hankkeeseen kuuluvat Hannu Linnun johtaman RSO:n kanssa soitetut ja levytetyt pianokonsertot. Omaelämäkerrassaan Prokofjev mainitsee tyylinsä keskeisiksi elementeiksi klassisuuden, motorisuuden, lyyris-melodisen linjan, modernin linja kolmen edellisen vastapainoksi sekä groteskin linjan, joka ei oikeastaan ole mikään itsenäinen linja, vaan ilkikurinen poikkeama kaikesta muusta. Nämä kaikki elementit esiintyvät Prokofjevin yhdeksässä pianosonaatissa sekä erikseen että moninaisina yhteen sulautumina. Olli Mustosen Prokofjev-illassa kaari ulottuu säveltäjän opusnumerosta 1 (?lyhyt ja naiivi kappale, joka merkitsi varhaisen kauteni päätöstä?) aina kahteen vaikuttavaan nk. sotasonaattiin. Vuonna 1942 valmistuneen pianosonaatin nro 7 kantaesitti Svjatoslav Richter. Hänen mukaansa ?kuulijat tavoittivat teoksen hengen, ikään kuin se olisi kuvannut koko heidän elämäänsä, aivan kuten Shostakovitshin seitsemäs sinfonia vähän aikaisemmin. Heti alussa sonaatista huokuu hälyttävä tunnelma, kuin maailma joka on menettänyt tasapainonsa.? Niin ikään sota-ajan ahdistusta heijasteleva sonaatti nro 8 valmistui paria vuotta edeltäjäänsä myöhemmin. Sen kantaesityksestä vastasi Emil Gilels.
Keskiviikko 11.11.2015 klo 19.00 Musiikkitalo Olli Mustonen, piano Sergei Prokofjev: Pianosonaatti nro 5 C-duuri, op 38 (alkuperäisversio) Pianosonaatti nro 8 B-duuri op.84 Pianosonaatti nro 1 f-molli op.1 Pianosonaatti nro 3 a-molli op.28 Pianosonaatti nro 7 B-duuri op.83 Suoran konsertin toimittaa Lotta Emanuelsson. Väliajalla suoraa puhetta Musiikkitalon lämpiöstä Pianotaiteilija Kiril Kozlovsky ja toimittaja Outi Paananen puhuvat musiikista ja taiteilijan asemasta Neuvostoliitossa II maailmansodan vuosina.
19.55 Suoraa puhetta Musiikkitalon lämpiöstä
Pianotaiteilija Kiril Kozlovsky ja toimittaja Outi Paananen puhuvat musiikista ja taiteilijan asemasta Neuvostoliitossa II maailmansodan vuosina.
20.20 Pianotaiteilija Olli Mustosen Prokofjev-konsertti jatkuu
Pianosonaatit nro 1 f-molli, nro 3 a-molli ja nro 7 B-duuri.
冒頭数分切れ。。